Slavlje posle osvajanja SP 2018. godine (FIVB)
Slavlje posle osvajanja SP 2018. godine (FIVB)
Slavlje posle osvajanja SP 2018. godine (FIVB)
Slavlje posle osvajanja SP 2018. godine (FIVB)

Kako su Srpkinje igrale finala u prošlosti? Dueli za pamćenje, a skor pozitivan, to je najbitnije

Vreme čitanja: 8min | pet. 14.10.22. | 09:00

U poslednjoj deceniji odbojkašice tri puta slavile u borbi za titulu, a u dva navrata poražene

Poslednju deceniju je obeležio sjajan niz odbojkašica Srbije. Tačnije, od 2015. godine pa do sada Srpkinje su osvojile čak osam medalja na osam velikih takmičenja. U subotu će posle okršaja sa Brazilom (20 časova, Apeldorn) biti poznato da li je poslednje odličje zlatno ili srebrno.

Kada se pogledaju rezultati finalnih obračuna koje su igrale tokom te dugogodišnje dominacije - lako je setiti se nekih istorijskih duela. U subotu je na programu šesto finale, a u prethodnih pet završnih utakmica Srbija ima pozitivan skor. Tri puta je slavila, dva puta se vratila kući sa srebrom oko vrata.

Izabrane vesti

U svih pet finala su učestvovale Tijana Bošković i Bianka Buša. Četiri recke imaju Brankica Mihajlović i Ana Bjelica, a da se nije povredila na početku SP 2018. isti broj bi stajao i pored imena Bojane Milenković.

Po tri puta do sada u čarima finala uživale Bojana Drča (devojačko Živković), Mina Popović, Slađana Mirković, Jovana Stevanović i Teodora Pušić. Dva puta su priliku imale Katarina Lazović i Maja Aleksić. Debitanti u finalima velikih takmičenja biće Sara Lozo i Aleksandra Jegdić. U proseku se može reći da reprezentativke imaju dobro iskustvo iza sebe i da su spremne za još jednu epsku utakmicu.

Podsetimo se kako su Srpkinje igrale u prethodnim duelima za zlatno odličje...

2016. finale Olimpijskih igara u Riju - PORAZ

Kina - Srbija 3:1 (19:25, 25:17, 25:22, 25:23)

Sastav Srbije: Bianka Buša 1, Jovana Brakočević 1, Bojana Živković, Tijana Malešević 11, Brankica Mihajlović 11, Maja Ognjenović 1, Stefana Veljković 2, Jelena Nikolić, Jovana Stevanović 4, Milena Rašić 16, Silvija Popović (libero), Tijana Bošković 23. Trener: Zoran Terzić.

Potpuna emotivna ispražnjenost posle neverovatnog polufinalnog susreta na Olimpijskim igrama u Riju i obezbeđene medalje, sigurno je u velikoj meri uticala na ishod finala i partiju Srbije. Naše odbojkašice su pobedile Ameriku posle velike borbe, u taj-brejku je bilo 15:13, a nakon takvog meča nije im ostalo dovoljno snage za borbu sa Kineskinjama.

Iako su u finalu otvorile utakmicu osvajanjem seta, Kina je preokrenula i slavila sa 3:1. Nisu na tom meču izabranice Zorana Terzića pronašle način da zaustave legendarnu Žu Ting, koja je nanizala čak 25 poena.

(Reuters)(Reuters)

Za našu selekciju je igrala Maja Ognjenović na poziciji dizača, sa njom u dijagonali u prvom velikom finalu u karijeri Tijana Bošković. Na prijemu su bile Tijana Malešević i Brankica Mihajlović, srednji blokeri Jovana Stevanović i Milena Rašić. Silvije Popović je bila libero.

Boškovićeva je odigrala celo finale, samo je u četvrtom setu u jednom trenutku zamenila Jovana Brakočević Kancijan. Skupila je ukupno 23 poena i bila je najefikasnija u poraženom sastavu. Milena Rasić je zabeležila 16, a Mihajlovićeva i Maleševićeva po 11. Buša je ulazila umesto jednog i drugog primača u trećem i četvrtom činu, tako da je mogla da oseti kako je igrati finale OI pred 8.000 navijača.

Neslavno se završilo, ali su lekcije naučene. U idealnoj postavi mesta su zauzele Brankica Mihajlović i Milena Rašić.

2017. finale Evropskog prvenstva - POBEDA

Holandija - Srbija 1:3 (20:25, 22:25, 25:18, 18:25)

Sastav Srbije: Bianka Buša, Bojana Drča 2, Mina Popović, Tijana Malešević 8, Brankica Mihajlović 15, Slađana Mirković, Stefana Veljković 12, Teodora Pušić, Ana Bjelica, Jovana Stevanović 9, Milena Rašić, Tijana Bošković 29, Bojana Milenković, Jelena Blagojević. Trener: Zoran Terzić.

Baku je bio domaćin finalnog susreta na EP 2017. Srpkinje su dozvolile Holanđankama da im uzmu treći set, ali sve vreme su kontrolisale situaciju na terenu. Kroz ceo šampionat organizacija igre je bila poverena Bojani Drči, koja je sjajno dirigovala ekipom. Maja Ognjenović je odlučila da ne igra ovo takmičenje, pa je priliku dočekala Bojana i u potpunosti je iskoristila. 

Najbolji akter finala bila je Tijana Bošković, koja je Lale počastila sa 29 poena (prolaz 52-26, 50 odsto). Posle je osvojila i MVP trofej. Ispratila je Brankica Mihajlović sa 15 poena. Stefana Veljković je zabeležila 12, a Jovana Stevanović devet. Buša, Milenkovićeva, Bjelica i Pušićeva nisu ulazile u finalu, a Mina Popović i Slađana Mirković jesu po jednom. Sadašnji sastav u velikoj meri liči na ovaj iz 2017, samo su četiri igračice različite.

Stefana i Brankica su bile u postavi šampionata, a Tijana je bila MVP. Ovo je drugo zlato odbojkašica, a prethodno je osvojeno na EP u Beogradu 2011. godine.

2018. finale Svetskog prvenstva - POBEDA

Srbija - Italija 3:2 (21:25, 25:14, 23:25, 25:19, 15:12)

Sastav Srbije: Bianka Buša 6, Bojana Drča, Tijana Malešević, Brankica Mihajlović 19, Maja Ognjenović, Stefana Veljković 10, Teodora Pušić (libero), Ana Bjelica, Maja Aleksić 8, Jovana Stevanović, Milena Rašić 10, Silvija Popović (libero), Tijana Bošković 26, Bojana Milenković. Trener: Zoran Terzić.

Finale Svetskog prvenstva pre četiri godine je bilo spektakl za pamćenje. Italija je otvorila utakmicu osvajanjem prvog seta, a onda je Srbija u drugom počistila sa terena. U trećem ponovo Egonu i drugarice preuzimaju kontrolu, da bi naše okrenule posle 1:2 i režirale fantastičan preokret. Nisu padale ni kad su gubile, to im je ostalo do danas kao velika vrlina.

(FIVB)(FIVB)

Tijana je završila meč kao najefikasnija u pobedničkom sastavu sa 26 poena - 23 iz napada, jedan blok i dva asa. Brankica je postigla 19, a Stefana i Milena po 10. Maja Ognjenović čak osam, a Bianka Buša šest. Bojane Milenković nije bilo u finalu, jer je u grupnoj fazi doživela tešku povredu kolena. Libero je bila Silvija Popović, a u igru je ulazila Jovana Stevanović. Paola Egonu je na drugoj strani nanizala čak 33 poena.

Na ovom prvenstvu Srpkinje su došle do prvog svetskog zlata. S tim što nisu bile sve vreme dominantne kao na tekućem prvenstvu, jer su doživele i dva poraza u grupi - od Japana i Holandije. Tijana je bila MVP, a Milena najbolji srednji bloker.

Slavlje, suze i sve što je išlo uz to, pamte se i danas. Osam igračica iz sadašnjeg sastava zna dobro kakav je osećaj bio na postolju...

2019. finale Evropskog prvenstva u Ankari - POBEDA

Srbija - Turska 3:2 (21:25, 25:21, 25:21, 22:25, 15:13)

Sastav Srbije: Bianka Buša 7, Katarina Lazović, Mina Popović 11, Slađana Mirković, Brankica Mihajlović 22, Maja Ognjenović 4, Stefana Veljković 5, Teodora Pušić, Ana Bjelica 1, Maja Aleksić, Silvija Popović, Tijana Bošković 23, Bojana Milenković 2, Jelena Blagojević. Trener: Zoran Terzić.

Terzićeva četa je još jednom šampionski gen pokazala u Ankari. Bilo je to finale za pamćenje... Možda i dramatičnije nego na SP sa Italiijom. Ovde je posebna draž bila što se igralo pred punom dvoranom navijača Turske. Domaći tim je na krilima publika bolje otvorio finale, ali su naše devojke osvojile naredna dva seta. Turska je odgovorila i izvoljevala taj-brejka. Tek tamo je bilo dramatično... Bianka Buša je u tom petom setu napravila seriju, upisano je pet vezanih poena na njen servis. Pogurala je Srbiju ka pobedi i obradovala naciju još jednom.

Uzeta je treća vezana zlatna medalja, a ujedno treća zlatna na EP (posle 2017, 2011). Odbranile su naše devojke evropski tron osvojen dve godine ranije u Bakuu i u tom trenutku su bile vlasnice i evropske i svetske krune.

I iz ovog sastava čak 10 devojaka igra sada. Tijana je bila najefikasnija u finalu sa 23 poena, Brankica je imala jedan manje. Mina Popović je doprinela sa 11, a Bianka Buša sa sedam. Ulazile su u igri i Bojana Milenković, Slađana Mirković i Ana Bjelica.

U idealnoj postavi EP su završile Maja Ognjenović, Tijana Bošković i Brankica Mihajlović. Boškovićeva je u ličnu kolekciju unela još jedan MVP trofej.

Turkinje su u paklenoj atmosferi u Ankari morale da se zadovolje srebrom, a naše devojke su pokazale da im ništa ne može ni motivisan i kvalitetan protivnik, a ni protivnički navijači.

2021. finale Evropskog prvenstva u Beogradu - PORAZ

Srbija - Italija 1:3 (26:24, 22:25, 19:25, 11:25)

Sastav Srbija: Bianka Buša, Katarina Lazović 2, Sara Carić, Mina Popović 13, Slađana Mirković, Maja Ognjenović 3, Stefana Veljković, Ana Bjelica, Milena Rašić 12, Silvija Popović, Tijana Bošković 20, Bojana Milenković 4, Jelena Blagojević, Jovana Kocić. Trener: Zoran Terzić.

Kada se činilo da će odbojkašice iskoristiti priliku da se upišu u istoriju kao tim koji je u isto vreme evropski, svetski i olimpijski šampion, pojavila se korona. Svetska pandemija je OI pomerila za godinu dana i znatno poremetila planove Zorana Terzića i njegovih igračica. Godinu dana kasnije to više nije bio tim u punoj snazi, dve igračice su zatrudnele, neke su se mučile sa povredama... U Tokiju Srbija nije mogla do finala, zaustavljena je u polufinalu u duelu sa Amerikom, a onda je uzela bronzu posle pobede nad Južnom Korejom.

Zbog tumbanja rasporeda, našu reprezentaciju je EP čekalo desetak dana posle OI. To je bilo prenaporno, prosto neizdrživo. Ostavilo je traga na naše igračice, osetio se umor... Iako su dominirale u grupnoj fazi u Beogradu i uživale pred domaćim navijačima, stale su baš kad nije trebalo. U finalu je svežija bila Italija, pa su Maja Ognjenović i saigračice morale da se pomire sa porazom i srebrnom medaljom. Iako su dobile prvi set, posle kao da su se izduvale.

Niz osvajanja je nastavljen, ali su bronza i srebro ostavili gorak ukus, jer su ove devojke pucale na najviši plasman.

Bilo je to poslednje takmičenje u dresu Srbije Jeleni Blagojević, Mileni Rašić i Stefani Veljković Lisinac. Nažalost, nisu uspele da se oproste sa zlatom.

Tijana Bošković je na ovom prvenstvu nosila Srbiju na leđima sve vreme, ali je i ona posle hiljadu odsmečiranih lopti stala. Na tekućem šampionatu ima mnogo veću podršku saigračica, posebno primača servisa, nego što je to bio slučaj u završnici EP u Beogradu. Učešće većeg broja igrača sigurno raduje i velikoj meri otežava posao protivniku.

U finalu protiv Italije Boškovićeva je imala 20 poena (prolaz 40 odsto). Mina Popović je skupila 13, a Milena Rašić 12. Bojana Milenković je ostala na četiri poena, a Katarina Lazović na samo dva. Buša je ulazila, ali se nije upisala na listu poentera. Primači servisa su na ovom meču zakazali potpuno. Na drugoj strani Egonu je postigla 29 poena, Sila 20, a Pjetrini 13.

Kasnije će se ispostaviti da je ovaj finalni obračun bio poslednji i za Zorana Terzića. Makar u prvom 20-godišnjem mandatu.



tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeŽenska odbojkaška reprezentacija ItalijeSvetsko prvenstvo u odbojciSvetsko prvenstvo za odbojkašice 2022danijele santareliTijana Bošković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara